mandag den 11. februar 2013

Lissabons nye køkken


Restaurante Largo

Selv om Portugal ikke er et middelhavsland, er ingredienserne stort set de samme som dem, man finder i Italien, Spanien og Sydfrankrig. Det vil sige olivenolie, hvidløg, tomater, peberfrugter, auberginer, courgetter osv. Brugen af krydderurter er også udbredt, men begrænser sig hovedsagligt til timian, rosmarin, oregano, persille - og ikke mindst koriander. Desuden støder man ofte på kål af mange slags, som hovedsagligt dampes eller indgår i supper eller tærter.

Produktionen af charcuterie - pølser, skinke, bacon etc. - er stor, men ikke lige så raffineret som i nabolandene. Og det er egentlig overraskende, når man ved, hvor mange sortfodssvin der trasker rundt ude i den portugisiske natur. Det meste af kødet fra disse halvvilde grise (porco preto på portugisisk) bliver solgt uforarbejdet videre til forbrugerne, hvis ikke det eksporteres til Spanien, hvor det skifter navn til pata negra.

Hvis man vil have et indtryk af, hvad Portugals bedste kokke i øjeblikket formår at udrette med traditionelle råvarer, bør man besøge en af nedenstående restauranter. Her serveres klassiske retter med et moderne twist - og til helt uhørt lave priser. En tre-retters menu med vin vil næppe koste mere end 40-50 euro på de fleste af nedenstående adresser (måske på nær A Travessa, som dog stadig er langt billigere end nordeuropæiske restauranter på samme niveau)

Moderne portugisisk I
Rua dos Duques de Braganca 7 (Baixa)
(afslappet bistro-stemning hos kendt tv-kok)

Moderne portugisisk II
Rua das Gaveas 78 (Bairro Alto)
(traditionelle ingredienser i nye kombinationer)

Moderne portugisisk III
Calçada Marquês de Abrantes 92 (Santos)
(moderne portugisisk mad i kridhvide omgivelser)

Moderne portugisisk IV
adr. (Campo de Ourique)
(portugisiske tapas: petiscos)

Moderne portugisisk V
Travessa do Convento das Bernardas 12 (Lapa)
(romantisk gårdhave i nedlagt kloster. Reservation anbefales)

Moderne portugisisk VI
Rua Serpa Pinto 10A (Chiado)
(indretningen er lige så elegant som maden)


Websitet LisbonLux rummer en glimrende oversigt over Lissabons restauranter, opdelt efter stil (moderne, traditionelle, med udsigt etc.). Her er hjemmesidens liste over nogle af byens mest fremtrædende kokke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar